неділю, 22 грудня 2013 р.

Вікторина



Відомі підприємці
(вікторина для учнів, членів шкільних клубів підприємництва)
Філончук З.В.

1.   Банкір, який ввів термін «підприємництво», визначивши його як особливий фактор виробництва, для якого завжди характерний ризик.
2.   Компанія, яка здійснила справжній переворот у сфері громадського харчування, а її керівник починав як продавець обладнання для газованих напоїв у компанії «Малті-Міксер». 
3.   Свої перші 25 центів він заробив у дитинстві за малюнок – точну копію сусідського коня, а згодом запропонував та втілив ідею парку розваг.
4.   Ця підприємлива жінка однією з перших запропонувала своїм клієнтам перед купівлею продукції своєї фірми безкоштовні випробування зразків парфумерії та косметики. «Ви ніколи не зможете сказати їй «ні», і в цьому один із секретів її успіху», - так говорили про неї компаньйони.
5.   Один із найвідоміших інвесторів та благодійників, майновий стан якого на 23.11.2012 р. оцінювався у 46,5 млрд. доларів США. Свій перший прибуток він отримав у шість років у розмірі 5 центів.
6.   Цей підприємець у 1848 році запатентував процес виробництва сорочок і організував власну фабрику. Проте поступово йому вдалося створити одну із самих відомих в світі компаній з виробництва зброї.
7.   Він створив автомобіль, який став доступним широкому колу простих людей у США (так званий народний автомобіль).  
8.   Йому слід завдячувати створенням першого комп’ютера Apple. Цього відомого підприємця називали «Його величність».        
9.   Найбільша в світі компанія з виробництва програмного забезпечення, керівник якої став наймолодшим у світі міліонером.       
10.  Засновник міжнародної компанії, який у 20-річному віці поїхав з Німеччини, щоб узяти участь у золотій лихоманці у Каліфорнії, та створив виріб, який і досі є популярним у світі.    
11. Він отримав 29 Оскарів, став власником майна, яке оцінювалось у 80 млн. доларів.     
12. Керівник цієї компанії вперше запропонував розміщувати рекламу на вивісках навколо футбольного поля.       
13. Засновник міжнародної освітньої компанії «Rich Dads Organization», яка навчала студентів бізнесу та інвестуванню. Автор 3-х книг, які були в рейтингу 10 кращих бестселерів відомих американських видань.
14. Підприємець, який став першою людиною в світі, чий статок перевищив мільярд доларів.      
15. Перша і єдина жінка, яка обійняла посаду СЕО за всю історію Xerox компанії, котра славиться тим, що воліє брати на роботу чоловіків. За версією Fortune, вона посідає п’яте місце серед найбільш високооплачуваних жінок США ($12,8 млн на рік). Цікаво, що керівник не має бізнес-освіти, вона отримала лише диплом журналіста-філолога.
16. У дитинстві він мріяв мати власний автомобіль. У 1946 році створив власну компанію з виробництва мотоциклів і за 5 років «знищив» 250 конкурентів.       
17. Все почалося у 1920 році в невеличкому баварському містечку. 20-річний чоботар і спортсмен-любитель власноруч пошив перші туфлі для бігу. У 1948 році зареєстрував власну компанію, яка відразу взяла потужний старт.      
18. Вона виросла у сирітському притулку і багато років вимушена була носити форму. Саме вона придумала носити сумку через плече та спідницю за коліно. У 2002 році вартість бренда її імені склала 4, 272 млрд. доларів США.            
19. Йому доводилося допомагати мамі на кухні, яка робила солодощі на дому, а потім продавала їх. Вже в дитинстві він вирішив, що буде займатися цим завжди. В 19 років, відкрив власну торгівлю солодощами.                
20. Він успадкував збиткову провінційну газету «The Adelaide News» і рішуче взявся за її розвиток, а незабаром почав скуповувати невеликі видання в інших містах. Через кілька років придбав велику популярну газету «Sydneys Daily Mail». Новий власник реформував газету в манері, яка згодом стала його «візитною карткою».    


До уваги шкільних лідерів
та членів шкільних клубів підприємництва!
Відповіді на питання вікторини надсилати на електронні адреси тренерів проекту до 15 січня 2014 року.
Результати будуть оголошені під час обласного науково-практичного семінару для шкільних лідерів ШАП-2 у січні 2014 року.


Підсумкова конференція проекту
"Шкільна академія підприємництва"
10 грудня 2013 року у Варшаві відбулася підсумкова конференція проекту "Шкільна академія підприємництва". На конференції виступили:
Марлена Фалковська, заступник директора Центру розвитку освіти Республіки Польща.
Ева Бобінська, координатор проекту "Шкільна академія підприємництва" з польської сторони.
Роман Шиян, координатор проекту з української сторони.
Представники Центру Розвитку освіти, Міністерств національної освіти та закордонних справ Республіки Польща, Посольства України в Польщі.
У конференції брали участь тренери 10 областей України І етапу проекту; керівники та учні – представники 9-ти шкільних клубів, що розпочали свою діяльність у 2012 році та перемогли у конкурсі "Найактивніший шкільний клуб підприємництва"; тренери 13 областей ІІ етапу проекту "ШАП 2" 2013 року. 
Під час роботи розглядались питання діяльності Регіональних центрів післядипломної педагогічної освіти з реалізації проекту в Україні, впровадження моделі підприємливої школи в регіонах України. Ева Бобінська, координатор проекту представила україномовну версію гри "Саsh Flow".
Відбулась презентація клубів-переможців. Переможцям конкурсу на найактивніший клуб вручено цінні подарунки – мультимедійні проектори.
Також проведено конкурс логотипів учнівських клубів підприємництва "ШАП 2". Під час конференції серед 14 логотипів-фіналістів конкурсу "Найкращий логотип Шкільного клубу підприємництва" методом голосування було обрано сім найкращих логотипів. Перше місце посів логотип учнівського клубу підприємництва з Сумської області.
Вітаємо переможців!