понеділок, 13 жовтня 2014 р.



2 жовтня 2014 року на базі Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №31 відбулося чергове засідання творчої групи вчителів біології, учасників українсько-польського проекту «Уроки з підприємницьким тлом», який координують фахівці КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти».
Катерина Вікторівна Мазаєва та Зоя Володимирівна Філончук, регіональні координатори проекту, проаналізували надані до публікації конспекти уроків біології та зазначили, що більшість з них відповідає встановленим тренерами проекту критеріям.
Учасники творчої групи відвідали урок біології в 11 класі з теми «Генетично-модифіковані організми», який провела спеціаліст вищої категорії, вчитель біології Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №31Тетяна Семенівна Мороз. Апробація уроку показала, що складений вчителем конспект відповідає вимогам навчальної програми і практичним умовам навчання учнів.
Учні ознайомилися з генетично-модифікованими організмами, порівняли ГМО з іншими видами живих організмів; визначили їх роль у різних галузях; навчилися аналізувати переваги та можливі ризики використання генетично-модифікованих організмів.
Методи і форми роботи, використані вчителем, дозволили учням ефективно працювати в групі, шукати оптимальні шляхи вирішення  проблеми, брати на себе відповідальність, спілкуватися, висловлювати свою думку та захищати її, що є запорукою формування в учнів підприємливості та ініціативності.
Участь в реалізації українсько-польського проекту «Уроки з підприємницьким тлом» сприяє розвитку професійної компетентності вчителів біології, розширює межі їх творчих здобутків. 

Проект триває: вручення сертифікатів учасникам і подальші плани


16 вересня 2014 року на базі КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» відбулося засідання творчої групи вчителів біології, які залучені до участі в українсько-польському проекті «Уроки з підприємницьким тлом».
Учасників творчої групи привітала Світлана Федорівна Одайник, кандидат педагогічних наук, доцент, проректор з питань зовнішнього оцінювання та моніторингу якості освіти КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», яка вручила вчителям сертифікати Центру розвитку освіти (Варшава), що засвідчують їх участь у реалізації українсько-польського проекту «Уроки з підприємницьким тлом».
Проект надзвичайно потрібний українській освіті, бо демонструє можливість формувати підприємницьку компетентність серед молоді не тільки на уроках економіки, а й у рамках вивчення інших шкільних предметів.
Учителі підготували конспекти уроків біології відповідно до визначених координаторами проекту завдань. Катерина Вікторівна Мазаєва та Зоя Володимирівна Філончук, координатори проекту в Херсонській області,  разом з учителями визначили напрями подальшої роботи, а саме – час апробації методичних розробок, їх удосконалення, підготовку до публікації.
За результатами роботи учасників проекту з 18 областей України наприкінці 2014 року побачить світ посібник з методичними рекомендаціями щодо організації уроків із підприємницьким тлом з різних навчальних дисциплін та конспектами таких уроків.