неділю, 27 вересня 2015 р.

Про участь навчальних закладів Херсонської області у впровадженні курсу «Фінансова грамотність» у 2015-2016 навчальному році

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 19.07.2012 № 828 «Про проведення дослідно-експериментальної роботи на базі загальноосвітніх навчальних закладів та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації України на 2012-2019 роки» та наказу Міністерства освіти і науки України від 17.06.2013 № 776 «Про розширення бази для проведення дослідно-експериментальної роботи «Науково-методичні засади впровадження фінансової грамотності у навчально-виховний процес» на 2012-2019 роки» Інститут модернізації змісту освіти, Міністерство освіти і науки України у співпраці з Університетом банківської справи продовжує роботу щодо впровадження курсу «Фінансова грамотність».

1.1.        Про оновлення бази даних учасників дослідно-експериментальної роботи «Науково-методичні засади впровадження фінансової грамотності у навчально-виховний процес»
З метою оновлення даних щодо учасників дослідно-експериментальної роботи, просимо надіслати до науково-методичної лабораторії географії та економіки КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» інформацію за формою (додаток 1).
Для того, щоб навчальні заклади, які долучилися до експерименту у цьому навчальному році, отримали офіційний статус учасника експерименту, необхідно подати клопотання від районного управління освіти або безпосередньо від школи на ім’я директора Інституту модернізації змісту освіти (додаток 2).
Інформацію та листи-клопотання надіслати завідувачу науково-методичної лабораторії географії та економіки Філончук Зої Володимирівні (моб. тел. 0666322634, e-mail: filonchukzoya@ukr.net ) до 30 вересня 2015 року.

Додаток 1

Загальноосвітні навчальні заклади ……. району (міста),
що долучились до дослідно-експериментальної роботи
«Науково-методичні засади впровадження фінансової грамотності у навчально-виховний процес» на 2012-2019» у 2015/2016 навчальному році

ПІБ вчителя курсу «Фінансова грамотність»
Назва навчального закладу
Адреса навчального закладу (вкл. поштовий індекс)
Контактний телефон вчителя
Електронна пошта вчителя
Кількість учнів, які вивчають курс «Фінансова грамотність»
Рівень забезпечення підручниками та зошитами з курсу








Додаток 2

Директору Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти»
  Вяткіній Н. Б.

Шановна Наталіє Борисівно!
Просимо долучити (навчальний заклад - назва) до проведення дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня з впровадження курсу «Фінансова грамотність».
Наша адреса:
(вказати повну назву навчального закладу, кількість учнів, які вивчатимуть курс «Фінансова грамотність», ім’я та контакти вчителя, який викладатиме курс)
(Лист подається на бланку загальноосвітнього навчального закладу чи на звичайному аркуші з штампом, печаткою та підписом директора навчального закладу).

Директор                                                                                                    (ПІБ)

1.2.        Про проведення вхідної діагностики рівня знань учнів з курсу «Фінансова грамотність»
Вхідну діагностику рівня фінансової грамотності буде проведено за допомогою електронної системи онлайн-тестування, що створена Університетом банківської справи. Пам’ятка по роботі із системою тестування – пам’ятка адміністратора, та пам’ятка для проходження тесту – пам’ятка учня, будуть надіслані на електронні адреси викладачів курсу «Фінансова грамотність» для кожного навчального закладу та додатково будуть розміщені на сайті Інституту модернізації змісту освіти та сайті Університету банківської справи.
Для забезпечення доступу до електронної системи та унеможливлення її перевантаження вхідне тестування буде проведено за окремим графіком. Кожна область має пройти тестування у зазначений день (Херсонська область 08 жовтня 2015 року) в будь-який зручний для школи час з 09.00 до 14.30.
Узагальнені результати вхідного тестування буде розміщено на офіційному сайті Інституту модернізації змісту освіти та МОН України.

1.3.        Про проведення регіонального учнівського турніру з курсу «Фінансова грамотність»
Інститут модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України у співпраці з Університетом банківської справи, Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Національним банком планує проведення традиційного відкритого регіонального учнівського турніру (далі – Турнір) з фінансової грамотності у м. Дніпропетровську.
Орієнтовні терміни проведення – кінець жовтня-початок листопаду 2015 року (лист Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України № 21/10-156 від 10.09.2015).
З метою якісної підготовки команди Херсонської області, з числа учнів загальноосвітніх навчальних закладів, залучених до дослідно-експериментальної роботи щодо впровадження курсу «Фінансова грамотність», і забезпечення участі команди області у Турнірі, просимо провести у навчальних закладах шкільні турніри з курсу «Фінансова грамотність» до 17 жовтня 2015 року.
Інститут модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України для проведення Турніру рекомендує наступні питання.
Питання на ІІ регіональний турнір з «Фінансової грамотності»

  1. Проблеми формування та використання заощаджень населення в Україні.
  2. У чому відмінність прогресивної та регресивної систем оподаткування та яка з них застосовується в Україні?
  3. Поясність відмінність між «короткими» та «довгими» грошима, їх основні переваги і недоліки для інноваційного розвитку економіки.
  4. У чому важливість оплати податків для суспільства?
  5. Що таке інвестиційний клімат та які основні напрями його поліпшення в Україні?
  6. Безготівковий грошовий обіг та особливості його розвитку в Україні.
  7. Що таке електронні гроші і чи можуть вони повністю замінити паперові гроші в майбутньому?
  8. Причини та наслідки девальвації курсу гривні для національної економіки та населення.
  9. Як споживачі фінансових послуг можуть себе захистити від фінансових шахраїв?
  10. Як впливає довіра населення на рівень надійності банку?
  11. Які основні переваги та недоліки використання банківських кредитних і депозитних платіжних карток?
  12. Що таке фінансова безпека та які можливі шляхи її забезпечення?
  13. Якими послугами банків можна скористатися для заощадження грошей?
  14. Фінансові піраміди та економічні наслідки їхньої діяльності.
  15. Які об’єкти є привабливими для іноземного інвестування в Україні?
  16. Що таке кредитна спілка, які послуги і кому вона надає та чим відрізняється від банку?
  17. Недержавна пенсійна система: сутність, переваги та ризики її функціонування в Україні.
  18. Проблеми розвитку ринку страхових послуг в Україні.
  19. Особливості реформування банківської системи України.
  20. Як підвищити довіру населення до банків та як це вплине на банківську систему і фінансовий ринок України?

Немає коментарів:

Дописати коментар